Pomysł na kiwi
Kiwi, oprócz orzeźwiającego smaku i ciekawego koloru, jest również prawdziwą bombą witaminową. Pochodzi z chińskiej doliny Chang Kiang i przed laty było wielkim przysmakiem chanów. Z czasem zyskało nazwę: chiński agrest.
W drugiej połowie XIX wieku kiwi trafiło do Nowej Zelandii. Nowozelandczycy tak polubili ten owoc, że pochwalono się tym odkryciem w Europie dopiero w latach pięćdziesiątych XX wieku. Dobra wiadomość jest taka, że kiwi praktycznie nie ma kalorii, więc jest i zdrowe, i dietetyczne. Zawiera dużo witaminy C, a także witaminy A, E, K, B i składniki mineralne. Jedzone regularnie, poprawia koncentrację. Jedzenie kiwi ma same plusy, jedyną przeszkodą może być jego lekko kwaskowaty smak, który nie każdemu przypada do gustu. Jednak wobec tylu zalet tego owocu, warto się czasami przełamać i dostarczyć swojemu organizmowi tej porcji witamin. Kiwi można jeść w sałatkach, deserach, ciastach czy dżemach. Ma zastosowanie w kuchniach całego świata. Dzięki swojemu kwaśnemu smakowi, doskonale komponuje się z wołowiną i cielęciną, podkreśla i uzupełnia smak tych mięs. Kiwi sprawdzi się także w upalny dzień lub gdy jesteśmy zmęczeni, działa bowiem orzeźwiająco. Owoc ten sprawdzi się jako dodatek do koktajlu. Jeśli nie macie pomysłów na to, jak wykorzystać kiwi w kuchni, podajemy przepis na smoothie o smaku banana i kiwi. Jest to ciekawy sposób na urozmaicenie wieczoru, a także pomysł na „kiwi inaczej”. Do napoju nie dodaje się alkoholu, więc mogą pić je także dzieci i młodzież.
Składniki:
1 banan
1 kiwi
1 gruszka
Lód
Owoce obrać ze skórki, z gruszki usunąć gniazdo. Zmiksować z lodem do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać schłodzone.