Pora na cappuccino


cappuccino12 300x200 Pora na cappuccino

(fot. semiri.pinger.pl)

Przedstawialiśmy już kilka sposobów na przyrządzenie aromatycznej kawy z chili i wanilią. Dzisiaj przyszła kolej na olejny włoski kawowy napój, czyli cappuccino.

Dodaje się do niego spienione mleko oraz szczyptę czekolady bądź kakao dla ozdoby. Często jest podawane z gałką lodów w śmietance, ma wtedy orzechowy kolor. Klasyczne włoskie cappuccino składa się z 25. ml espresso, do którego wlewa się 125. ml spienionego mleka. Przygotowując ten napój, spienia się 100. ml mleka – otrzymujemy z niego 125. ml pianki. Robi się to przy pomocy gorącej pary uwalnianej przez specjalną dyszę zanurzoną w dzbanku z mlekiem. Prawdziwe włoskie cappuccino musi mieć piankę o grubości 1-2 cm i kremową konsystencję. Taki napój podaje się w podgrzanej filiżance, najlepiej wykonanej z białej porcelany.

Dla niektórych osób smak kawy może być zbyt zdecydowany, warto wtedy sięgnąć po filiżankę cappuccino. Ma dużo łagodniejszy smak, pianka nadaje mu kremową konsystencję. Tak jak gorąca czekolada, doskonale nadaje się na romantyczną randkę w jakieś uroczej kawiarni. Jednak można się napić dobrego cappuccino bez wychodzenia z domu. Maszyna do robienia tego napoju została wynaleziona we Włoszech, pierwszy patent został założony przez Luigi Bezzera w 1901 roku. Z dat istotna jest jeszcze jedna – w 1950 roku powstało cappuccino, które pijemy do chwili obecnej.

Sekret cappuccino kryje się w odpowiednio spienionym mleku oraz kawie. Powinna być świeżo mielona. Dopiero wtedy uzyskamy prawdziwe włoskie cappuccino. Znajomi na pewno będą zachwyceni, gdy zobaczą, że częstujecie ich napojem, który sami zrobiliście.

Składniki:

1 espresso
Szczypta kakao
Mleko

W filiżance zaparzyć kawę espresso. Spienić mleko za pomocą pary umieszczając specjalną dyszę (większość ekspresów do kawy jest w nią wyposażona) w dzbanuszku z mlekiem. Spienione mleko dodać do filiżanki z kawą i przyozdobić posypując kakao.

Zrobienie cappuccino nie jest trudne, a taki napój jest dużo lepszy od tych, które możemy przygotować z torebki. W tym przepisie zalecane proporcje to 30. ml espresso i 120. ml spienionego mleka.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD