Skąd mamy żelki


images2 Skąd mamy żelki

(fot. thelucky98.pinger.pl)

Mają tęczowe kolory i wymyślne kształty. Są bardzo popularne i lubiane, lecz wciąż mało o nich wiemy.

Żelki istnieją od dawna, jednak jeszcze nim je wymyślono, za przysmaki uchodziły owoce, miód, orzechy, pierniki lub wszelkiego rodzaju ciasta i ciasteczka. Później poznaliśmy kakao i czekoladę, co dało nam wiele kulinarnych możliwości, a przede wszystkim, wiele przyjemności. Początkowo do wyrobu słodyczy używano bardzo kosztownego wówczas cukru trzcinowego. Z biegiem czasu zaczęto produkcję cukru z buraków cukrowych, co pozwoliło cukiernikom bez ograniczeń tworzyć smaczne desery i słodycze. Wpadli oni na pomysł, aby połączyć cukier z żywicą akacjową. Podgrzewano ją razem z cukrem, dodawano owoce i różne substancje smakowe. W ten sposób powstały smakołyki o gumowej konsystencji, które dzisiaj określamy mianem żelków. W 1922 roku powstał pierwszy żelek w kształcie misia.

W sklepach możemy znaleźć żelki o przeróżnych kształtach i smakach. Można stworzyć żelki o dowolnym kształcie – może nas jedynie ograniczać własna wyobraźnia. Odręczny rysunek  żelka zostaje zeskanowany do komputera, gdzie za pomocą specjalnego programu graficznego zostaje wykonany trójwymiarowy obraz projektu. Kolejno dane z tego rysunku zostają przekazane do frezarki, która wycina gipsowy model. Staje się on wzorem dla stempli, z których zostaną zrobione słodycze. Specjalna maszyna robi odciski tych stempli w tacach, robiąc w ten sposób formy do żelków. Te zagłębienia są wypełniane gorącym, owocowym płynem. Poddaje się je następnie procesowi suszenia. Powstałe w ten sposób żelki pokrywa się woskiem pszczelim, który nadaje im połysk i sprawia, że się nie sklejają. Po tych wszystkich czynnościach, słodycze są gotowe do jedzenia.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD