Dzień kobiet w kuchni, czyli przepis na babeczki z kremem budyniowym


(fot. w-spodnicy.ofeminin.pl)

(fot. w-spodnicy.ofeminin.pl)

Dzień kobiet to okazja dla mężczyzn, aby się wykazać. Tego dnia mogą nam okazać sympatię, szacunek lub nawet  głębsze uczucia. Jednak nie czekajmy tylko na panów i ich pomysł. Kwiaty to bardzo miły upominek, ale postarajmy się tego dnia zrobić coś dla siebie.

Niezależnie od tego, czy 8. marca jest dla was dniem szczególnym czy niczym nie odróżniacie go od innych, zadbajcie o siebie, sprawcie sobie jakąś małą przyjemność. Dla niektórych będą to zakupy czy wypad z przyjaciółkami do klubu lub randka, lecz na pewno są wśród nas i takie, które tego dnia sprawią sobie kulinarną przyjemność. Zbliża się wiosna i zewsząd słyszymy dobre rady na temat odchudzania i odzyskiwania formy po zimie. Na szczęście, nie samym odchudzaniem człowiek żyje. Przecież czekolada zawiera dużo magnezu, poprawia nastrój i koncentrację. Nie trzeba sobie jej zawsze odmawiać. Potraktujmy dzisiejszy dzień jako nasze małe święto i nie róbmy absolutnie nic, na co nie mamy ochoty. Poza tym, w ten wyjątkowy dzień o wykonanie wszystkich nielubianych czynności można poprosić męża, chłopaka czy nawet tatę. Oczywiście, żeby zrobić coś dla siebie, oprócz zakupów, można także wybrać się do kosmetyczki, fryzjera czy na relaksujący masaż. Róbmy to, co sprawia nam przyjemność i pozwala chociaż na chwilę zapomnieć o codziennych kłopotach. Niestety, wszystkie te rozrywki są dosyć kosztowne. Faktem jest, że większość kobiet każdego dnia spędza w kuchni sporo czasu. Z gotowaniem wiążą się też zakupy spożywcze, czyli dźwiganie ciężkich toreb z zakupami, co do przyjemności się nie zalicza. Dla lubiących gotowanie i kulinarne wyzwania, podajemy kilka pomysłów na umilenie dzisiejszego dnia. Jest to dobry sposób na połączenie przyjemnego z pożytecznym. Ugotujecie coś pysznego, a jednocześnie możecie sprawić komuś przyjemność smacznym poczęstunkiem. Polecamy przepis na pyszne babeczki z kremem budyniowym.

Składniki:

1 opakowanie budyniu śmietankowego
1,5 szklanki mleka
6 żółtek
300 g mąki pszennej
150 g masła
Owoce do dekoracji
Tłuszcz do posmarowania naczynia
2 łyżki cukru pudru

Połączyć masło, cukier, 2. żółtka i zagnieść z nich ciasto. Odstawić je do schłodzenia do lodówki. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Rozgrzać piekarnik do 180. stopni Celsjusza. Wykrawać szklanką kółka ciasta i wylepiać nimi foremki. Piecz je 15. minut. Następnie należy zagotować szklankę mleka. W pozostałej ilości mleka rozprowadź budyń i 4. żółtka. Mieszankę należy dodać do gorącego mleka, całość zagotować. Kolejno wyciągnąć z piekarnika babeczki i napełnić je masą budyniową. Lekko przestudzone babeczki udekorować ulubionymi owocami.

Z okazji naszego święta, zróbmy coś dla siebie. Zrobienie tych babeczek zajmie nam jedynie 30. minut, a efekt na pewno pozytywnie zaskoczy naszych najbliższych i nasze starania zostaną docenione.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD