Eksperymenty z miętą


Mieta bez rutyny large lead 300x223 Eksperymenty z miętą

(fot. wizaz.pl)

W polskiej kuchni mięta głównie jest wykorzystywana podczas wykonywania deserów lub jako ozdoba różnych potraw. W Wielkiej Brytanii jest bardzo popularna i jest nieodłącznym składnikiem mięsnych potraw.

Mięta pasuje do cielęciny, drobiu czy baraniny. Sprawdzi się również w zapiekankach. Pasuje do zup i sałatek, dań z ryb, serów i marynat. Służy jako aromat do gum do żucia. Nie możemy również zapomnieć o lodach – mają piękny zielony kolor i delikatny smak.

Istnieje ponad 600 gatunków mięty. Różnią się między sobą smakiem i aromatem. Jej nazwa wzięła się od imienia nimfy Mintho, która mieszkała w podziemiach i była kochanką Hadesa. Bóg zmienił nimfę w roślinę, aby ustrzec ją przed zazdrością swoje żony. Inna wersja mówi, że to właśnie zazdrosna Persefona zmieniła rywalkę w miętę. Roślina dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi i aromatowi pobudza mózg do pracy. W kuchni świeże i suszone liście mięty stosuje się jako herbaty ziołowe czy napary. Mimo swoich leczniczych właściwości, jest idealnym dodatkiem do słodyczy. Nadziewane czekolady, wyżej wspomniane lody, likiery. Kto tego nie próbował? Mięta też świetnie łączy się ze słodkościami, których innym składnikiem jest cytryna. Obecnie również bardzo popularne są napoje z dodatkiem mięty oraz drinki, np. mohito. Najlepiej spożywać ją świeżą, jednak można ją też suszyć lub mrozić. Trzeba jednak pamiętać, że suszona powinna być przetrzymywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu. Oczywiście, kolejnym zastosowaniem mięty są dekoracje. Każde danie wygląda na wykwintne, kiedy przybierzemy je kilkoma listkami tej zielonej rośliny.

W Wielkiej Brytanii żadne mięsne danie nie może obejść się bez miętowego sosu. Miętę można łączyć z przeróżnymi składnikami i przyprawami, dlatego warto z nią poeksperymentować. Podajemy zatem przepis na sos miętowy.

Składniki:

1 pęczek mięty
3 łyżeczki cukru pudru
2 szklanki sosu winegret

Miętę drobno posiekać. Dodać do niej cukier i sos winegret. Wszystko razem wymieszać. Do garnka wlać łyżkę wody i całość zagotować. Ten sos pasuje do każdego rodzaju mięsa, jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Doda naszym potrawom charakteru oraz bardzo ciekawego wyglądu.

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD