Domowe zapiekanki
Podobno najlepsze zapiekanki są w Krakowie. Można je kupić w każdym sklepie czy fast foodzie. Wiadomo jednak, że większość dań zdecydowanie lepiej smakuje, kiedy się je zrobi w domu.
Zapiekanki to szybkie danie, które można kupić praktycznie na każdym rogu ulicy. Można je urozmaicać wieloma składnikami, na każdej są ser i pieczarki. Prawdą jednak jest, że przygotowując potrawy i przekąski w domu, mamy pewność, że nie ma w nich zbędnych konserwantów, a używane produkty są najwyższej jakości. Czasami także mamy ochotę coś ugotować. Zrobienie zapiekanek wymaga jedynie chęci i małych zakupów.
Składniki:
4 bułki do zapiekanek
3 łyżki oleju
30 dag pieczarek
2 cebule
1 papryka
1 koncentrat pomidorowy
Szynka
Żółty ser w kawałku
Sól, pieprz
Masło
Pieczarki, cebulę, paprykę i szynkę drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce. Do garnka wlać olej i zeszklić na nim cebulę. Następnie dołożyć paprykę i smażyć kolejne 10. minut. Dodać szynkę. Kolejno pieczarki i przyprawy. Mieszając, podsmażamy około 20. minut. Wylać płyn, który wytworzył się podczas smażenia i do suchej masy dodać koncentrat pomidorowy. Całość zagotować ciągle mieszając. Posmarować bułki masłem i nałożyć na nie farsz. Na wierzch nałożyć starty ser. Piec w 180. stopniach Celsjusza przez 15. minut.