Trójwarstwowa kawa, czyli cafe latte


Milleme Cafe Latte 225x300 Trójwarstwowa kawa, czyli cafe latte

(fot. thesilence.pl)

Kawa ma nas rozbudzić i postawić na nogi. Oprócz swojego smaku i aromatu, ma również właściwości pobudzające. Dla wielu z nas jest to główny powód picia kawy. Są też tacy, którzy kawę piją dla jej walorów smakowych. Często wybierają oni cappuccino, kawy smakowe bądź cafe latte.

Latte macchiato po włosku oznacza spienione mleko. Po polsku jest to po prostu kawa latte. To mleczny napój, który powstaje poprzez ostrożne dolanie espresso do gorącego mleka z warstwą piany na wierzchu. Poprawnie wykonane latte ma trzy warstwy. Na dole powinniśmy zobaczyć warstwę mleka, w środku warstwę espresso i na wierzchu mleczną piankę. Podaje się je w wysokich, przezroczystych szklankach.

Latte podbiło serca ludzi na całym świecie. Jest bardzo popularne również w Polsce, często towarzyszy przyjaciółkom podczas rozmów i plotek. Caffe latte nie musi być traktowane tylko jako kawa, jest to również deser. Z tego względu należy zadbać o to, by było prawidłowo przygotowane i efektownie wyglądało. Latte jest często także pierwszą kawą, której próbują nastolatkowie. Ma bardzo łagodny smak i chodzi w niej bardziej o walory estetyczne i słodkie dodatki niż o mocny smak kawy. Zrobienie go w domu zajmie nam około 15. minut.

Składniki i potrzebne akcesoria:

Ekspres ciśnieniowy lub kawiarka
30 – 50 ml naparu kawy palonej
150 – 200 ml mleka (najlepiej 3,2% tłuszczu)
Syrop do kawy – dowolny smak
Wysoka, przezroczysta szklanka

Do pustej szklanki wlać trochę syropu do kawy. Zaparzyć kawę bazową: mokkę, jeśli używamy kawiarki bądź espresso, jeśli mamy do dyspozycji ekspres ciśnieniowy. Spienić mleko za pomocą spieniacza. Idealna temperatura mleka to 60. stopni Celsjusza. Wlać spienione mleko do szklanki przy użyciu łyżeczki w taki sposób, aby wymieszało się z syropem. Zaparzoną kawę wlewać powoli cienkim strumyczkiem do mleka. Wówczas składniki się rozwarstwią i uzyskamy trójkolorową kompozycję.

Kawa latte jest bardzo słodka i pożywna, gdyż zawiera tłuste mleko i syropy smakowe. We Włoszech serwowana jest jako samodzielny deser.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD