Zielona zupa z brokułów
Brokuł, spokrewniony z kalafiorem, bardzo dobrze smakuje i zwraca na siebie uwagę dzięki swojemu pięknemu zielonemu kolorowi. Istnieje kilka prostych sposobów na przygotowanie go, ale może też być składnikiem bardziej skomplikowanych potraw. Dzisiaj przepis na zupę.
Zupa to nie zawsze musi być tradycyjny rosół czy pomidorowa. Dla odmiany, polecamy przepis na zieloną zupę z brokułów. Podawana z grzankami i serem wygląda bardzo nowocześnie i oryginalnie. Jej niezwykła barwa pobudzi nasze zmysły i urozmaici codzienne menu.
Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula dymka bądź kawałek zwykłej cebuli
1 ząbek czosnku (trzeba go zgnieść lub pokroić w cienkie plasterki)
400 g ziemniaków (obranych, pokrojonych w kostkę)
400 g brokułów bez łodygi
1 litr wywaru (warzywnego , drobiowego bądź wody)
2 łyżki śmietany
Sól i pieprz
Grzanki
W garnku podgrzać masło z oliwą. Dodać cebulę i ziemniaki, dusić 10. minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie dodać wywar i brokuły. Garnek przykryć pokrywką i gotować przez kolejne 15. minut aż warzywa zmiękną. Po tym czasie, zupę lekko ostudzić, zmiksować oraz doprawić do smaku. Można dodać ser i grzanki.