Słodka przekąska na imprezę, czyli ciastka francuskie z czekoladą
Dobre towarzystwo to podstawa każdej udanej imprezy. Nie ma jednak dobrej zabawy bez odpowiednich przekąsek.
Żadna impreza nie może obejść się bez pysznych przekąsek. Nawet jeśli dbamy o linię i chcemy się zdrowo odżywiać, podczas spotkania w większym gronie, na pewno skusimy się i coś zjemy. Dlatego właśnie przekąski powinny być lekkie. W zależności od charakteru imprezy, naszym gościom możemy podać coś dietetycznego i zdrowego lub pożywnego, na ciepło. Napoje i desery to również nieodłączna część każdej udanej zabawy.
Prawdopodobnie każdy z nas nieraz już był na imprezach, gdzie królowały chipsy, kanapki i sałatki ziemniaczane. Warto czasami urozmaicić imprezowe menu i zaskoczyć gości jakąś nową potrawą lub deserem. Jest bardzo wiele prostych przepisów, więc gotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Nasza dzisiejsza propozycja to ciastka z ciasta francuskiego z czekoladą. Zrobienie ich nie wymaga posiadania praktycznie żadnych umiejętności, a wyglądają bardzo efektownie i wyśmienicie smakują.
Składniki:
Ciasto francuskie
1 żółtko
Cukier
Czekolada
Można kupić ciasto francuskie mrożone lub świeże. Mrożone należy rozmrozić, następnie rozwałkować na kształt prostokąta i pokroić je na kwadraty. Ich wielkość od tego, jak duże mają być ciastka i ile ma ich być. Świeże ciasto francuskie rozwinąć i również pokroić na kwadraty. Na co drugi kwadrat położyć jedną lub dwie kostki czekolady. Na to nałożyć kawałek ciasta i zlepić ze sobą brzegi, aby czekolada nie wypłynęła podczas pieczenia. Wierzch ciastek posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać cukrem lub posypką. Ciasteczka piec w temperaturze 200. stopni Celsjusza.