Polubić szpinak


szpinak polany jajkiem i serem 1509 7 Polubić szpinak

(fot. przepisy.net)

W szpinaku jadalne są tylko liście. Można je gotować lub dodawać do potraw surowe. Na 100. g szpinaku przypada aż 2,4 mg żelaza i 48,8 mg witaminy C. Powinny z nim uważać osoby w podeszłym wieku, gdyż zbyt duża zawartość żelaza może niekorzystnie wpływać na ich organizm.

Szpinak zawiera dużo witamin oraz składników odżywczych. Jest nieskończenie wiele sposobów na przyrządzenie go. Może być zarówno daniem głównym, jak i przystawką bądź tylko zdrowym dodatkiem do naszej potrawy. W sklepach możemy kupić szpinak mrożony lub świeży i taki właśnie mamy później do dyspozycji w naszej kuchni.

Najpopularniejszym daniem ze szpinaku jest niewątpliwie zupa. Znienawidzona w dzieciństwie może nas teraz odstręczać od dań ze szpinakiem. Wiele osób nigdy się do niego nie przekona. Warto jednak odrzucić uprzedzenia i próbować nowych potraw i smaków. Z wiekiem gust kulinarny się zmienia i coś, czego jeszcze kilka lat temu byśmy nie tknęli, teraz może nas zachwycić i stać się naszym ulubionym daniem. Każda gospodyni ma swój własny przepis na zupę ze szpinaku. Równie często podaje się również sałatki i lekkie przekąski. Do sałatek używamy świeżego szpinaku, wtedy często nawet nie wiemy, że jemy szpinak i wszystko nam smakuje. Ja też wiele lat wybrzydzałam nad szpinakiem, który przygotowywała moja mama, a teraz ciastka francuskie ze szpinakiem to moja ulubiona przekąska. Potrawy ze szpinakiem są bardzo dobre dla wegetarian. Ten produkt pozwala uzupełnić niedobory minerałów i witamin. Po pracy, gdy mamy mało czasu na gotowanie, bardzo szybko można przygotować omlet lub kanapkę ze szpinakiem. Ich zrobienie nie zajmuje wiele czasu, a dostarczamy sobie wszelkich niezbędnych naszemu organizmowi składników. Szpinak z powodzeniem sprawdza się jako danie główne. Każdy, kto chociaż raz spróbował makaronu, pierożków czy ciasta francuskiego ze szpinakiem wie, jak smaczne są te dania i będzie do nich wracał. Dla osób preferujących bardziej wyrafinowaną kuchnię polecam spróbowanie ryb i owoców morza ze szpinakiem. Jego dużą zaletą jest to, że dzięki swojej barwie każdej potrawie doda unikatowego i fantazyjnego wyglądu.

Od średniowiecza musiało minąć sporo czasu, aby szpinak na dobre rozgościł się na naszych stołach. W latach trzydziestych XX wieku szpinak przeżył swój renesans. Zyskał sławę wśród amerykańskich farmerów. Warzywo było na tyle interesujące, że zaczęto je reklamować. Szpinak zaczął pojawiać się w reklamach mniej więcej tak często jak wchodząca wówczas na rynek coca-cola.

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD