Pora zasiać rzeżuchę


13857731 kanapka rzodkiewka z rzezucha salatki 203x300 Pora zasiać rzeżuchę

(fot. pl.123rf.com)

Mimo śniegu za oknami, wielkimi krokami zbliża się wiosna, a to oznacza, że pora zasiać rzeżuchę. Najlepiej w skrzynce na parapecie.

Rzeżucha to najtańsze źródło witamin i minerałów. Zawiera pokłady łatwo przyswajalnego jodu, dlatego powinny ją polubić osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, kwas foliowy czy żelazo. Nie wszyscy mamy to szczęście, że mieszkamy nad morzem, dlatego naszemu organizmowi może brakować jodu. Nie żałujmy sobie rzeżuchy, gdy chcemy mieć mocne włosy i paznokcie. Obniża także poziom cukru we krwi, usprawnia przemianę materii i sprzyja przezwyciężaniu przesilenia wiosennego, które może nas wkrótce dopaść.

Chcąc przekonać dziecko do jedzenia rzeżuchy, zaproponuj mu zabawę z zasianiem jej. Jest to całoroczna nowalijka, bardzo prosta w uprawie. Wysiewamy nasionka na wilgotną bibułę, ligninę lub watę. Pamiętajmy o tym, że rzeżuchę trzeba podlewać. Nie urośnie także bez światła i ciepła. Pierwsze kiełki rzeżuchy powinny pojawić się po dwóch lub trzech dniach od wysiania. Po dziesięciu dniach osiąga swoją finalną postać, większa już nie będzie. Kiedy urośnie na 5-7 centymetrów, należy ją ściąć i zjeść. Jemy ją na surowo, najlepiej smakuje jako wiosenny dodatek do kanapki.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD