Jadalne kwiaty


salatka wege flower.jpg 300x199 Jadalne kwiaty

(fot. ecowawa.pl)

Widząc kwiaty, najczęściej myślimy o nich jako o ozdobach bądź pięknych bukietach. Dajemy je jako prezent lub gdy chcemy komuś podziękować. A przecież kwiaty można również wykorzystywać w kuchni.

Możliwe, iż tylko zapaleni kucharze patrząc na kwiaty zastanawiają się, w jakim sosie najlepiej by smakowały. Od wieków róże, tulipany czy fiołki kojarzone są głównie z romantycznym podarunkiem od ukochanego. Dania przygotowywane z wykorzystaniem kwiatów serwowane były już w czasach starorzymskich. Co może zdziwić, także dzisiaj zjadamy je w wielu potrawach, lecz na ogół nie zdajemy sobie z tego sprawy. Na Bliskim Wschodzie, w Europie Wschodniej czy Indiach do słodzenia napojów i deserów wykorzystuje się wodę różaną. Francuska mieszanka przypraw, czyli „zioła prowansalskie”, ma w swoim składzie suszone kwiaty lawendy. Jednak nie trzeba sięgać do tak odległych przykładów. Jadane w Polsce brokuły i kalafiory to nic innego jak właśnie kwiaty.

Istnieje około 80. gatunków jadalnych kwiatów. Połączone na talerzu z warzywami stają się prawdziwą bombą witaminową. Trzeba jednak uważać, gdyż nie wszystkie nadają się do jedzenia. Konwalie i różaneczniki są trujące, dlatego nie nadają się do spożycia i mogą służyć jedynie jako ozdoba. Jadalne gatunki kwiatów można znaleźć na targach warzywnych bądź sklepach ze zdrową żywnością.

Do jadalnych kwiatów należą kwiatostany robinii jasnej, macierzanka cytrynowa, mniszek lekarski. Bratki i fiołki również nadają się do jedzenia. Mają piękne kolory i jak dziwnie by to nie brzmiało, jeśli ktoś z was zastanawiał się nad zjedzeniem ich, może to zrobić bez wahania. Nasturcja posiada kwiaty o nieco pieprznym, przypominającym rzeżuchę smaku. Może być żółta, pomarańczowa lub czerwona. Jej kwiaty często stosowane są do dekoracji sałatek, zup, przekąsek, dań rybnych i drobiu. Dla osób lubiących poznawanie nowych potraw i smaków, podaję przepis na nasturcję nadziewaną pastą jajeczną.

Składniki:

Łyżka masła
Filiżanka majonezu
Curry i musztarda
28 świeżych kwiatów nasturcji
28 tostów
Żółtka
Sól i pieprz
Wymieszać curry, musztardę, majonez i żółtka. Następnie doprawić solą i pieprzem. Każdy kwiat wypełnić przygotowanym farszem i ułożyć je na tostach. Podawać na zimno.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD