Przewodnik po sushi


sushi0 300x200 Przewodnik po sushi

(fot. sanraku.com)

Sushi jest japońską potrawą. Składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz różnorodnych dodatków. Przeważnie są to surowe ryby, owoce morza, wodorosty, warzywa, grzyby i jajka. Ma bardzo krótki termin przydatności, dlatego jest przygotowywane dopiero po złożeniu zamówienia.

Tradycyjnie sushi spożywa się palcami. Nie wolno zostawiać nadgryzionego kawałka na talerzu. Na Zachodzie, w tym także w Polsce, jemy sushi palcami lub za pomocą pałeczek. Podaje się do niego sos sojowy, zielony japoński chrzan wasabi oraz marynowany imbir. Ten ostatni spożywa się w celu oczyszczenia kubków smakowych. Odradza się picie wody do sushi, najczęściej podaje się do niego zieloną herbatę.

W restauracjach można zamawiać specjalne zestawy sushi. Mają one często niezrozumiałe dla nas nazwy. Nie trzeba zamawiać gotowego zestawu, można skomponować swój własny. Nazwę ume nosi najczęściej tani zestaw, take to pośrednia kategoria cenowa a matsu to zestaw wykwintny.

Głównym składnikiem sushi jest najczęściej surowa ryba lub owoce morza, dlatego należy pamiętać, iż muszą być one najwyższej jakości oraz oczywiście świeże. Robienie sushi wymaga kunsztu, jednak zawsze można spróbować zrobić je w domu.

Lista rzeczy niezbędnych do zrobienia sushi:

Ryż do sushi ( krótkoziarnisty, klejący się)
Ocet ryżowy
Cukier i sól
Mata bambusowa do rolowania
Ostry nóż bez ząbków
Nori, czyli prasowane algi
Wasabi, czyli zielony, bardzo ostry chrzan, sprzedawany w tubce lub w proszku
Marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
Sos sojowy
Pałeczki (sushi można jeść również palcami)

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, ciągle mieszając aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawić ryż w wodzie na 30. minut. Płukać ostatni raz, nalać wody w proporcji  1:1.2 (ryż:woda). Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15. minut do odparowania całej wody, cały czas mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawić na 15. minut w garnku pod przykryciem, później przełożyć go do drewnianej miski, polać sosem i zostawić do ostygnięcia.

Sos do ryżu

Na 0,5 kg ryżu potrzeba 7. łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczypty soli. Wszystko wymieszać w małym rondelku i podgrzać na małym ogniu. Mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Kolejno dodać do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszać. Przełożyć ryż do miski i zostawić pod przykryciem do wystygnięcia. Bardzo ważne jest ostudzenie ryżu – klejenie rolek ciepłym ryżem sprawia, że nori staje się gumowate (wchłania wodę z ryżu). Przy robieniu sushi kluczowa jest jakość składników. Muszą być świeże, dobrze przygotowane oraz osuszone.

Podstawą sushi są ryby. Nie kupujmy ryb w marketach, gdyż nie możemy sprawdzić, ile dni już tam leży i czy na pewno jest w 100% świeża. Lepiej kupić mrożoną niż świeżą. Nie powinno się jeść na surowo ryb słodkowodnych. Węgorza również nie można spożywać na surowo – ma trującą krew.

Inne składniki: awokado ma być miękkie. Ogórek musi być umyty i obrany ze skórki. Należy wyciąć miąższ i pokroić go w cienkie paski. Wasabi w proszku należy zmieszać z niewielką ilością wody.

Nim zaczniemy przygotowywać sushi, sprawdźmy czy ryż wystygł. Potrzebna nam będzie miseczka z wodą do maczania w niej palców. Wygodnie jest wcześniej przygotować sobie wszystkie składniki. Matę należy owinąć przezroczystą folią spożywczą. Każdy, kto je sushi, powinien dostać małą miseczkę na sos sojowy, wasabi, pałeczki oraz imbir. Gotowe sushi najlepiej podawać na drewnianych deseczkach, aby porcje się nie przyklejały.

Sushi to bardzo elegancka potrawa. Ma niepowtarzalny smak, jednak jego wykonanie nie jest proste. Nigiri to wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu – jest bardzo popularny i stosunkowo łatwy do zrobienia. Rybę na nigiri tniemy na paski o wielkości 2×5 cm i maksymalnie 0,5 cm grubości. Bierzemy małą porcję ryżu i formujemy z niego wałek 4×1 cm. Smarujemy wasabi (jest bardzo ostre) i kładziemy na wierzch rybę, krewetkę lub inny składnik.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD