Jak zrobić dobre espresso
Nazwa kawy pochodzi z Włoch. Wbrew powszechnym opiniom, nie ma nic wspólnego z szybkością przygotowania, gdyż przymiotnik espressivo oznacza tyle co wyrazisty, wyraźny. I taka też jest kawa espresso.
Dzisiaj prezentuję przepis na kolejną włoską kawę, tym razem jest to espresso. Wywodzi się z Włoch, gdzie w 1901 roku Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres do robienia espresso. Pavoni ulepszył maszynę i nadał jej światowy rozgłos. Kawa ta serwowana jest w małej, ogrzanej filiżance. Wypełnia się ją do połowy. Można ją pić zarówno z cukrem jak i bez. Dobrze smakuje także po dodaniu do niej cynamonu, wanilii, kakao czy wiórek czekolady.
Espresso to esencja kawy zawarta w niewielkiej ilości płynu. Są to drobno zmielone ziarna kawy zaparzone pod ciśnieniem. To właśnie dzięki niej tak ogromny sukces odniosły ekspresy ciśnieniowe. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam ją miłośnikom bardzo mocnej i aromatycznej kawy.
Potrzebne składniki i akcesoria:
Ekspres ciśnieniowy z młynkiem
Drobno mielona kawa
Woda
Tamper do ubijania kawy
Stoper lub zegarek do mierzenia czasu
Klasyczne espresso przygotowuje się z ok. 7. g świeżo mielonej kawy. Należy umieścić kolbę z kawą w odpowiednim uchwycie ekspresu i jedynie przycisnąć guzik. Czas ekstrakcji nie powinien być krótszy niż 20. i nie dłuższy niż 30. sekund. Objętość prawdziwego espresso nie powinna przekraczać 30. ml. Na wierzchu powstanie orzechowa pianka, czyli crema.