Przepis na tanie masło orzechowe
Masło orzechowe to nie tylko urozmaicenie kanapki. Łączy się z wieloma smakami i można je dodawać do sosów, ciastek czy ciast. Oczywiście, można je kupić w każdym sklepie, ale robiąc je w domu mamy pewność, że składa się w 100% z orzechów. Nie ma w nim wtedy cukru i zbędnych dodatków.
Przygotowując masło orzechowe w domu, oszczędzamy. 350. g masła orzechowego w sklepie kosztuje średnio 10 zł. Koszt identycznej porcji masła zrobionego w domu to niecałe 5 zł. Masło orzechowe jest bardzo popularne w kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Zawiera zdrowe tłuszcze roślinne . Wynalazł je amerykański lekarz John Harvey Kellogg.
Składniki:
200 g niesolonych orzechów arachidowych
Szczypta soli
Orzechy umieścić na blasze, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180. stopni Celsjusza. Prażyć je około 10. minut. Dzięki podpieczeniu wzmocni się smak i zapach orzechów. Przestudzone orzechy umieścić w blenderze i zmiksować. Początkowo orzechy się rozdrobnią, później powstanie z nich pasta. Następnie posolić masło i jeszcze raz zmiksować. Masło przelać do słoiczka, a kiedy przestygnie, włożyć do lodówki, gdzie jeszcze lekko zgęstnieje.
Masło orzechowe można wykorzystywać do dań słodkich lub wytrawnych.