Budyń dawniej i dziś


(fot. niam.pl)

(fot. niam.pl)

Budyń to smak, który poznajemy już w dzieciństwie. Towarzyszy nam także w dorosłym życiu, kiedy chcemy zrobić coś prostego na deser. Występuje w wielu smakach i wariantach, obok klasycznego czekoladowego i waniliowego, na rynku pojawiły się również budynie o smaku bananowym, toffi czy truskawkowym.

Wybór w sklepach jest ogromny. Stajemy przed półką z budyniami i nie wiemy, na który się zdecydować. Wszystkie kuszą niską ceną, szybkością przygotowania oraz niezwykłymi i nieraz egzotycznymi smakami. Kiedyś budyń był kojarzony jedynie ze smakiem czekoladowym, waniliowym oraz śmietankowym. Obecnie można zjeść nawet budyń kokosowy oraz krówkowy. Takie desery na pewno zaskoczą nas swoich oryginalnym smakiem i kolorem, lecz niestety, zawierają dużo konserwantów i sztucznych barwników. W chwili, gdy najdzie nas ochota na budyń, możemy go zrobić własnoręcznie. Szczególnie, jeśli mają go jeść też dzieci. Potrzebna nam będzie jedynie mąka pszenna, ziemniaczana, masło, cukier oraz dodatek smakowy. Budyń oparty na soku owocowym przygotowuje się do ciast – jego owocowy smak staje się wtedy bardzo intensywny.

Budyń można jeść na wiele sposobów. Dobrze smakuje bez żadnych dodatków, lecz równie dobrze można polać go sokiem owocowym. Dla urozmaicenia można przygotować deser budyniowy na zimno z galaretką i owocami lub ze śmietanką i biszkoptami. Polecam dodanie do budyniu herbatników. Po ugotowaniu do pucharków należy budyń nakładać warstwami – herbatnik a na niego warstwę budyniu. Jest to deser dla osób, które nie martwią się kaloriami. Osoby dbające o linię i diabetycy powinny zrezygnować z tych przysmaków. Mniej kaloryczne są budynie bez cukru, przygotowywane na bazie skrobi kukurydzianej.

Dla osób, które chcą zrobić budyń własnoręcznie, podaję przepis.

Składniki:

2 szklanki mleka
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 laska wanilii lub cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła

Połowę mleka wlać do garnka, dodać masło i ziarenka z przekrojonej laski wanilii bądź cukier waniliowy. Wymieszać i postawić na ogniu. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną. Do budyniu czekoladowego należy dodać 2. łyżki kakao. Następnie zalać odrobiną gorącego mleka, ciągle mieszając. Powoli zalać masą gotujące się mleko i mieszając, doprowadzić całość do wrzenia. Budyń zgęstnieje. Należy zdjąć go z palnika i mieszać aż do uzyskania gładkiej masy.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD