Pesto z bazylii


c3 pesto czyli smak lata 300x197 Pesto z bazylii

(fot. we-dwoje.pl)

Bazylia to bardzo aromatyczne zioło, które z powodzeniem jest wykorzystywane jako dodatek do wielu dań kuchni śródziemnomorskiej. Dziś przepis na pesto bazyliowe, które ma zielony, bardzo wiosenny kolor.

Bazylia pochodzi z Indii. Była tam uprawiana już ponad 5000. lat temu. Jej nazwa pochodzi z greki, gdzie basileus oznacza króla. Została doceniona przez kucharzy na całym świecie i uznaje się ją za królową przypraw. Mimo, że bazylia najlepiej rośnie na zewnątrz, można ją także hodować w domu. W doniczce można ją postawić, na przykład, na parapecie. Świeża bazylia jest o wiele bardziej aromatyczna od suszonej.

Składniki:

Liście świeżej bazylii
Ząbek czosnku
Sól
Oliwa z oliwek
Parmezan

Drobno posiekać listki bazylii. Przez praskę przecisnąć ząbek czosnku, podsypać go szczyptą soli i utrzeć w moździerzu. Po uzyskaniu gładkiej masy z czosnku i soli, dodać listki bazylii. Rozcierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dolewać oliwę z oliwek, cały czas ucierając. Na koniec dodać parmezan i rozetrzeć na gładką masę.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD