Jajka faszerowane serem


58752613a31ce6b98beb88c4fafd752b 224x300 Jajka faszerowane serem

(fot. wpina.pl)

Te ciekawie udekorowane jajka przyciągną wzrok i na pewno skuszą się na nie nawet największe „niejadki”. Mogą być też urozmaiceniem nadchodzącej Wielkanocy.

Przy robieniu tych jajek można użyć każdego nadzienia, jakie lubimy lub jakie lubią nasze dzieci. Jako dodatek może służyć łyżka szczypiorku, pietruszka bądź żółtko zmieszane z twarożkiem i przyprawami. Zbliża się Wielkanoc, dlatego warto wypróbować nowy sposób na przyrządzenie jajek. Jedno jajko faszerowane serem zawiera 200. kcal. Na ich przygotowanie musimy poświęcić 25. minut, oprócz czasu potrzebnego na ugotowanie jajek.

Składniki:

10 jajek ugotowanych na twardo
50 g sera cheddar, drobno startego
4 łyżki majonezu
sól i pieprz

Do dekoracji:

1 pęczek rzeżuchy
1 duży pomidor
1/2 ogórka
nadziewane oliwki
majonez
plasterki rzodkiewki

Delikatnie zdjąć skorupkę z jajek. Potem opłukać je zimną wodą i osuszyć. Odciąć 1/4 każdego jajka od góry, a następnie ściąć kawałek od dołu, aby uzyskać podstawę, na której jajko będzie stało. Odcięte białko można zachować do kanapek lub sałatki. Ostrożnie wyjąć łyżeczką żółtko i wrzucić je do miski. Do żółtek dodać starty ser, sól, pieprz i majonez, a następnie całość utrzeć widelcem. Delikatnie nałożyć masę do jajek. Aby udekorować jajka, wetknąć pasma rzeżuchy do farszu. Zewnętrzną część pomidora i kawałek ogórka pokroić w różne kształty a oliwki w plasterki. Odrobiną majonezu przyklejać kawałki warzyw do boków faszerowanych jajek, by otrzymać buzie. Resztę ogórka cienko pokroić i dekoracyjnie ułożyć na talerzu na przemian z plasterkami rzodkiewek. Takie przygotowanie jajek to nie tylko gotowanie, ale też dobra zabawa, do której możemy zaprosić dzieci. Przyjemne jest nie tylko barwienie jajek, ale też robienie z nich ciekawych i smacznych potraw.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD