Puszysty sernik wielkanocny


DSC7062 exposure 300x200 Puszysty sernik wielkanocny

(fot. makecookingeasier.p)

Sernik to absolutnie obowiązkowy element świąt Wielkanocnych, nie licząc mazurka i bab. Jest ulubionym przysmakiem starszych i młodszych. Jeżeli dodamy do masy budyń waniliowy, sernik wyjdzie nam delikatny i rozpływający się w ustach. Przedstawiam wam przepis dziewczyn z bloga makelifeeasier, który zapowiada się bardzo apetycznie. Myślicie, że warto go wypróbować?

Skład:

800g pótłustego sera twarogowego
1 kostka masła
6 żółtek
6 białek
1 szklanka cukru (ok. 240 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy (proszek)
60 g kaszy manny
1 łyżka startej skórki z limonki
cukier puder do posypania

1. Twaróg ucieramy z masłem, dodajemy budyń (proszek), kaszkę manną, startą skórkę z limonki oraz proszek do pieczenia. Żółtka miksuejmy z cukrem, a następnie łączymy z masą twarogową. Z białek ubijamy sztywną pianę (w trakcie ubijania możemy dodać szczyptę soli). Gotową pianę dodajemy do ciasta i ostrożnie mieszamy całość.

2. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowenej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C przez ok. 1 godzinę. Po godzinie, wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki. Następnie wstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Zdecydowanie lepiej będzie się kroił.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD