Pascha


(fot. przepisykuchnia.pl)

(fot. przepisykuchnia.pl)

Pascha z sera domowej roboty to wielkanocna klasyka. Jest kremowa, pachnie wanilią. Pełna pysznych bakalii. Nasze babcie robiły ją tradycyjnym sposobem, czyli w doniczce.

Jest to dość niezwykły i przestarzały sposób gotowania. Obecnie, wobec dostępności bardzo nowoczesnych i wielofunkcyjnych robotów kuchennych, przygotowywanie potraw i ciast jest bardzo proste i przede wszystkim nie zajmuje wiele czasu. Dla osób, które lubią eksperymentować i kultywować dawne tradycje kulinarne, podaję przepis na paschę robioną w doniczce.

Składniki:

2 litry mleka
6 jajek
1/2 litra kwaśnej śmietany 18%
150 suszonych fig pokrojonych w kostkę
250 g miękkiego masła Extra
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka soku pomarańczowego
70 g posiekanych migdałów bez skórki
Otarta skórka z jednej pomarańczy
Laska wanilii

Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii. Jajka roztrzep ze śmietaną i wlej do wrzącego mleka. Gotuj powoli, na małym ogniu, aż cały płyn w garnku zwarzy się i podzieli na ser oraz serwatkę. Kolejno pozostaw do ostygnięcia. Usuń wanilię. Przełóż ser na sitko wyłożone podwójną warstwą gazy i bardzo dokładnie odcedź. Najlepiej zostawić na tym sitku na noc. Figi namocz w ciepłym soku pomarańczowym i następnie odsącz. Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj ser i ucieraj mikserem na wolnych obrotach aż powstanie kremowa masa. Dodaj figi, migdały i skórkę pomarańczową oraz dokładnie wymieszaj. Glinianą doniczkę z otworem na dnie wyłóż podwójną warstwą gazy. Przełóż do niej masę, zawiń gazę na wierzchu i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Gdy pascha stężeje, wyłóż ją na talerz, zdejmij gazę i udekoruj. Do paschy nie należy żałować dodatków. Pasują do niej daktyle, wszystkie orzechy, kandyzowane wiśnie czy ananas, a także suszona żurawina. Żeby pascha się udała, twaróg musi być absolutnie świeży, nieprzegrzany podczas przyrządzania i jak najbardziej suchy, czyli dokładnie odciśnięty z serwatki. Jeśli używasz gotowego, sprawdź, czy jest niekwaśny i nie ma grudek.

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD