Słodkie pisanki


14410 300x249 Słodkie pisanki

(fot. female.pl)

Ten prosty przepis ma tysiąc zastosowań. Ze słodkich okruchów dokładnie wymieszanych z serkiem powstaje masa zbliżona smakiem do sernika. Jest plastyczna i można ją formować na wiele sposobów.

Jest to doskonały sposób na zabawę z dziećmi. Dzięki temu nic się nie zmarnuje – można wykorzystać wszystkie zbędne okruszki ciast.

Potrzebne składniki:

350 g czerstwej babki piaskowej lub biszkoptu
200 g serka mascarpone
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
250 g białej czekolady
Biała posypka
Słomki i wstążki do dekoracji

Ciasto do tego deseru powinno być czerstwe, żeby łatwo dało się pokruszyć. Najlepiej podzielić je na mniejsze kawałki i trzeć jeden o drugi. Tym sposobem ciasto szybko zmieni się w potrzebne drobne okruszki. Do okruchów dodaj serek i skórkę cytrynową. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Z masy zrób kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw na 15. minut do zamrażalnika. Ze schłodzonego ciasta uformuj równe i kształtne jajeczka. Tak przygotowane ponownie wstaw do zamrażalnika na kolejne 15. minut. W tym czasie czekoladę połam na kawałki i włóż do rondelka. Roztop ją na małym ogniu, cały czas mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliła. Schłodzone jajka nabij na słomki, zanurzaj w roztopionej czekoladzie i od razu dekoruj posypką, białą lub kolorową. Żeby pisanki spokojnie zastygły i się nie przewracały, wbij słomki w styropian. Udekoruj wąskimi wstążeczkami.

 

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD