Świąteczna babka piaskowa
Jak co roku na naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku, jajek w różnej postaci i oczywiście babki.
Ciasta, czyli serniki i babki wielkanocne, w kilka dni przed świętami, dostaniemy praktycznie w każdym sklepie. Dla tych, którzy lubią piec i gotować lub chcą się sprawdzić w kuchni, podaję przepis na babkę piaskową. Jej zrobienie zajmuje godzinę – 20. minut musimy poświęcić na przygotowanie ciasta, a 40. na pieczenie.
Składniki:
125 g masła Extra
125 g cukru pudru
Cukier waniliowy
3 jajka
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Tłuszcz i bułka tarta wysmarowania formy
Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym. Dalej ucierając, dodawać po jednym żółtku. Gdy masa jest puszysta, przesiać do niej obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto (niezbyt ścisłe) wlać do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy. Piec 40. minut w temperaturze 160. stopni Celsjusza.
Dodanie łyżeczki startej skórki cytrynowej nada babce świeży cytrynowy zapach i urozmaici jej smak. Można ją też ozdobić białym lukrem.