Peeling cukrowo-migdałowy z oliwą
Regularnie robione peelingi wyszczuplają, a także regenerują naszą skórę. Oliwa sprawdza się równie dobrze w kuchni, co w kosmetyczce.
Starożytne piękności namaszczały oliwą swoją skórę. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tę znaną i skuteczną metodę wykorzystywać także dziś. Oliwa ma nieocenione działanie na suchą, delikatną, naczynkową czy starzejącą się skórę. Można szukać oliwy w gotowych kosmetykach, lecz do pielęgnacji nada się także ta z kuchennych szafek.
Składniki potrzebne do zrobienia peelingu cukrowo-migdałowego z oliwą:
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki posiekanych migdałów
Migdały posiekane w blenderze lub utłuczone w moździerzu połącz z cukrem, wlej oliwę – tyle, by powstała gęsta papka. Peeling nakładaj na umytą, wilgotną skórę. Masuj całe ciało okrężnymi ruchami. Następnie spłucz dokładnie ciepłą wodą. Optymalne efekty można uzyskać stosując ten peeling 1-2 razy w tygodniu.