Dietetycznie po świętach, czyli szybki koktajl owocowy
Koktajle z owoców i warzyw to dobry sposób na wartościowe śniadanie lub kolację. Na progu wiosny wzmocnią nas i dodadzą energii. Są niezastąpione dla osób dbających o linię.
Koktajli owocowych nie trzeba dosładzać cukrem – idealnie zastąpi go dojrzały banan czy gruszka. Robiąc koktajl mleczny z powodzeniem można użyć niskotłuszczowego mleka, zdrowego kefiru czy jogurtu. Garść posiekanych orzechów włoskich sprawi, że napój będzie bardziej pożywny. Po świętach warto zadbać o swój organizm i dostarczyć mu witamin.
Składniki na koktajl owocowy:
3 plastry ananasa z puszki
1/2 dojrzałego banana
1 kiwi
1 listek świeżej mięty
1/2 szklanki soku gruszkowego
Ananasa, banana i obrane kiwi pokroić na kawałki i zmiksować w blenderze razem z miętą. Wlać sok gruszkowy i wymieszać.
Koktajl nie musi być jedynie owocowy. Dla zwolenników warzyw podaję także przepis na wiosenną wersję napoju.
Składniki na koktajl wiosenny:
Kawałek świeżego ogórka
250 ml jogurtu naturalnego
4 rzodkiewki
Szczypiorek
Sól, pieprz, szczypta papryki
Obranego ogórka zmiksować z jogurtem. Dodać umyte i starte na drobnych oczkach rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Przyprawić do smaku. Nie wyrzucajcie liści rzodkiewki – świeże i dobrze umyte są jadalne i świetnie wzmocnią mleczno-warzywne napoje.