Dietetycznie po świętach, czyli szybki koktajl owocowy


(fot. niam.pl)

(fot. niam.pl)

Koktajle z owoców i warzyw to dobry sposób na wartościowe śniadanie lub kolację. Na progu wiosny wzmocnią nas i dodadzą energii. Są niezastąpione dla osób dbających o linię.

Koktajli owocowych nie trzeba dosładzać cukrem – idealnie zastąpi go dojrzały banan czy gruszka. Robiąc koktajl mleczny z powodzeniem można użyć niskotłuszczowego mleka, zdrowego kefiru czy jogurtu. Garść posiekanych orzechów włoskich sprawi, że napój będzie bardziej pożywny. Po świętach warto zadbać o swój organizm i dostarczyć mu witamin.

Składniki na koktajl owocowy:

3 plastry ananasa z puszki
1/2 dojrzałego banana
1 kiwi
1 listek świeżej mięty
1/2 szklanki soku gruszkowego

Ananasa, banana i obrane kiwi pokroić na kawałki i zmiksować w blenderze razem z miętą. Wlać sok gruszkowy i wymieszać.

Koktajl nie musi być jedynie owocowy. Dla zwolenników warzyw podaję także przepis na wiosenną wersję napoju.

Składniki na koktajl wiosenny:

Kawałek świeżego ogórka
250 ml jogurtu naturalnego
4 rzodkiewki
Szczypiorek
Sól, pieprz, szczypta papryki

Obranego ogórka zmiksować z jogurtem. Dodać umyte i starte na drobnych oczkach rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Przyprawić do smaku. Nie wyrzucajcie liści rzodkiewki – świeże i dobrze umyte są jadalne i świetnie wzmocnią mleczno-warzywne napoje.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD