Zaplanuj swoje śniadania, lunche i kolacje


z11493641Q 209x300 Zaplanuj swoje śniadania, lunche i kolacje

(fot. edziecko.pl)

Zaplanowanie obiadów na cały tydzień to ogromny krok w stronę lepszej diety oraz ułatwienie sobie codziennej organizacji dnia. Następnym krokiem będzie zorganizowanie pozostałych posiłków.

Warto pomysły na śniadania, lunche i kolacje przygotować oddzielnie. Wybierając się na zakupy, stwórz jedną dużą listę produktów do kupienia. Stawiajmy na nieskomplikowane, ekspresowe zestawienia zdrowych produktów.

Śniadanie ma być pożywne, szybkie i wygodne, dlatego powinno zawierać porcję produktu zbożowego, np. małą bułkę żytnią, 1-2 kromki pieczywa na zakwasie, płatki owsiane, żytnie, gryczane lub miks w postaci musli bez cukru (najlepiej w maksymalnie odżywczej wersji z suszonymi owocami i orzechami), kuskus, brązowy ryż lub dowolną naturalną kaszę. Warto je przygotować wcześniej, na zapas. Węglowodany uzupełnij porcją białka, by przyspieszyć metabolizm i wydłużyć odczuwanie sytości po jedzeniu. To np. 2-3 jajka na twardo lub w postaci jajecznicy, plaster twarogu albo tofu, kilka małych plasterków żółtego sera, wędliny z pieczonego mięsa, kawałek łososia lub wędzonego na gorąco pstrąga lub kilka łyżek wegetariańskiej pasty z cieciorki, soczewicy bądź masła orzechowego. Potrzebnego białka dostarczy również mleko, jogurt czy inne przetwory mleczne, dodawane do płatków. Posiłek należy uzupełnić warzywami lub owocami. Wystarczy mały ogórek, garść kiełków, kilka liści sałaty lub banan, jabłko, gruszka, cząstki cytrusów, garść winogron lub innych owoców.

Dobrym rozwiązaniem na lunch jest posiłek z przygotowanych wcześniej „półproduktów”. Może to być ugotowany ryż albo jego mieszanka z fasolą, sos pomidorowy, grillowane ryby i owoce morza, pieczone czy smażone piersi z kurczaka. Przed podgrzanie wystarczy je wymieszać. Jeszcze szybszą opcją są dania jednogarnkowe.

Chociaż po obiedzie przez długi czas będziesz czuła się syta, wieczorem możesz znów potrzebować porcji energii. Utrzymaj wielkość kolacji na poziomie miniposiłku czy przekąski. Bazuj na warzywach. Idealne pomysły na kolację to zupa krem lub typu minestrone, surówka lub sałatka z przewagą surowych warzyw, mieszanka warzyw duszona w lekkim sosie bulionowym – plus produkt białkowy. Sprawdzą się tutaj produkty polecane na śniadanie, ale co 2-3 dzień uwzględnij w kolacji nasiona roślin strączkowych, np. białą i czarną fasolę, soję, czerwoną, zieloną i brązową soczewicę, cieciorkę oraz groch.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD