Podjadaj, ale zdrowo
Na pewno każda z nas zna tę pokusę podjadania między posiłkami. Coś pochrupać, coś poskubać. Jednak zamiast sięgać po tłuste lub kaloryczne przekąski wybierzmy te, które są zdrowe i nam nie zaszkodzą. Oto kilka propozycji.
– marchewka – można zwykłą marchewkę pokroić w słupki lub kupić specjalne, malutkie marcheweczki tak zwane baby carrots
– orzechy – orzechy w niewielkich ilościach są bardzo zdrowe, dlatego idealnie nadadzą się na przekąskę. Wybierzmy nasze ulubione, jednak naturalne, bez żadnych posypek, karmelu, czy innych dodatków.
– wafle ryżowe – można je mieć zawsze pod ręką, często też zawierają dodatki, jak pestki dyni, a to dodatkowo podnosi ich wartości odżywcze
– suszone owoce – świetnie wpływają na trawienie, wybierajmy te mniej słodkie jak jabłka, czy gruszki.
– prażona pszenica – dostępna w większości hipermarketów, z powodzeniem może nam zastąpić niezdrowe chipsy