Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Delikatne i smaczne jedzenie, które trafi w gusta kulinarne wielu. Oto przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem:
Potrzebujemy:
300 g świeżych liści szpinaku (lub mrożonych liści szpinaku)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 jaja
200g łososia wędzonego w plastrach
1 opakowanie serka Almette (najlepiej śmietankowego)
Przygotowanie:
Szpinak podsmażamy na patelni z masłem, czosnkiem przeciśniętym przez wyciskacz solą i pieprzem. Na sitku odsączamy z nadmiaru wody i odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka dodajemy do ostudzonego szpinaku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 190°C. Przestygnięty placek smarujemy równomiernie serkiem, a na nim układamy płaty łososia, tak aby przykryły całą powierzchnię szpinakowego placka. Następnie zwijamy tak jak roladę i ściśle okręcamy folią do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!