Sałatka z paluszkami krabowymi


images6 Sałatka z paluszkami krabowymi

(fot. kulinaria-subiektywnie.pl)

Nareszcie nadszedł czas, kiedy można cieszyć się słońcem. Dobry nastrój jednak może nam zepsuć brak lekkości, wałeczki wokół talii i bioder. Ruch i sałatki pomogą nam pozbyć się kompleksów.

Dobrej figurze i wiosennemu apetytowi na coś lżejszego sprzyja bogactwo warzyw, z których możemy przygotować pyszne sałatki. Polecam sałatkę z paluszkami krabowymi – jest smaczna, szybka i ma niecodzienny smak. Paluszki surimi, potocznie nazywane właśnie paluszkami krabowymi, to w rzeczywistości zmielone mięso białych ryb. Najczęściej jest to dorsz, mintaj lub morszczuk. Po japońsku surimi oznacza mieloną rybę.

Składniki:

1 opakowanie mieszanki sałat
1 opakowanie paluszków krabowych
1 zielony ogórek
4 gałązki koperku
2 łyżki kaparów
garść suszonej żurawiny
1 łyżka octu winnego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sól i pieprz

Oliwę, ocet, musztardę i miód połączyć, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić. Warzywa umyć i osuszyć. Paluszki krabowe pokroić na kawałki, ogórka wraz ze skórką pokroić w plasterki, koperek posiekać, kapary odsączyć z zalewy. Sałatkę, ogórka, kapary, paluszki krabowe wymieszać i polać wcześniej przygotowanym sosem, posypać koperkiem i lekko przemieszać. Sałatkę po wierzchu można posypać żurawiną. Podawać od razu po przygotowaniu.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD