Przepis na czipsy z cukinii


(fot. lepszysmak.files.wordpress.com)

(fot. lepszysmak.files.wordpress.com)

Przedstawiam przepis na czipsy wspomagające układ odpornościowy i zawierające witaminę C.

Składniki:

2 cukinie – pokrojone w cienkie plasterki.
sól
1/4 mąki z ciecierzycy
pieprz
2 łyżki drobno posiekanej i świeżej pietruszki
3 łyżki startego parmezanu
1 jajko
2 łyżki wody

Przygotowanie:
Piekarnik należy rozgrzać do temp. 175 stopni. Na blachę do pieczeni wyłóż pergamin bądź folię kucharską. Wyłóż cukinię na papierowy ręcznik i posyp solą. Następnie włóż do wody na kilka minut. W płytkiej i płaskiej misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, sól i pieprz do smaku dodać pietruszkę z parmezanem. W osobnej misce wymieszać jajka z wodą. Następnie  plastry cukinii włożyć do  mieszaniny z  jajka, a następnie umieścić w mieszance mąki. Ułożyć plastry równomiernie na przygotowanej blasze. Piec przez 60 minut. Mają być chrupiące. Podawać na ciepło. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do maksymalnie 1 lub 2 dni. Danie zawiera: 75 kcal, 3 g tłuszczu, 1,5 g tłuszczów nasyconych, węglowodanów 8g, 6g białka, 2,5 g błonnika.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD