Dlaczego warto jeść kaszę


(fot. poradnikzdrowie.pl)

(fot. poradnikzdrowie.pl)

W codziennym menu nie można zapominać o kaszach. Są smaczne i do tego niskokaloryczne. Na długo zapewniają uczucie sytości, co powinny docenić osoby dbające o linię.

Kasza gryczana ma najwięcej wartości odżywczych. Jest dobra jako dodatek do gulaszu, zapiekanek, a także jako farsz do pierogów czy kurczaka. Komponuje się z zsiadłym mlekiem i skwarkami. Jęczmienna nadaje się jako dodatek do mięs, zup a także sałatek. Sprawdzi się także z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem. Z kolei kuskus jest z ziarna pszenicy twardej. Jest szybki do zrobienia bez gotowania. Pasuje do sałatek oraz sosów mięsnych lub słodkich. Kasza manna to drobna kasza pszenna. Kojarzymy ją głównie z deserami i dodatkiem do wypieków.

Warto jeść kasze, ponieważ świetnie wpływają na serce i układ krążenia – zawierają dużo potasu i magnezu. Wzmocnią osoby, które mają skłonność do anemii, gdyż jest w nich żelazo, kwas foliowy i witamina E. Kasze także łagodzą objawy stresu oraz poprawiają pamięć. Takie działanie mają witaminy z grupy B. Są bezpieczne dla diabetyków, bo dostarczają dużo skrobi, która podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi. Gryczana i jaglana wskazane są dla alergików, bo nie zawierają glutenu.

Jak gotować kaszę, by się udała? Na jedną osobę należy odmierzyć trzy łyżki suchej kaszy. Na szklankę kaszy jaglanej i gryczanej potrzeba dwóch szklanek wody. Ważny jest także czas gotowania. Jeśli korzystacie z torebek, zbyt długie gotowanie nada kaszy posmak plastiku, z kolei szybkiej nie wolno rozgotować, bo straci wartości odżywcze i będzie niesmaczna. Aby kasza się nie posklejała, można dodać łyżkę masła lub oliwy. Gotować pod przykryciem (średnio 20. minut), aż wchłonie wodę.

Podaję przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej.

Składniki:

2 szklanki kaszy jęczmiennej
2 cebule
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
sól, pieprz, tymianek
1 łyżka natki pietruszki
bułka tarta
olej

Kaszę ugotować do miękkości, wyłożyć do miski i zostawić do ostygnięcia. Cebule drobno pokroić i zeszklić na oleju. Do kaszy dodać posiekane orzechy i cebulę, wbić jajka, wsypać przyprawy i posiekaną natkę. Dokładnie wymieszać, by składniki się połączyły. Formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD