Naleśniki ze szpinakiem
Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witaminy. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza oraz witaminy C.
Takie naleśniki można zapiec pod kołderką sosu beszamelowego i posypać startym żółtym serem.
Składniki:
1 jajko
1 szklanka mąki
500 ml mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
odrobina wody mineralnej
Naleśniki: zmiksować wszystkie składniki ciasta na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Składniki nadzienia:
450 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
4 łyżki nasion słonecznika
Wyłożyć na patelnię mrożony szpinak i trzymać na małym ogniu. Kolejno dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Gotować jeszcze przez chwilę, a następnie gotowym farszem smarować naleśniki i zawijać w trójkąty.