Naleśniki ze szpinakiem


(fot. w-spodnicy.ofeminin.pl)

(fot. w-spodnicy.ofeminin.pl)

Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witaminy. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza oraz witaminy C. 

Takie naleśniki można zapiec pod kołderką sosu beszamelowego i posypać startym żółtym serem.

Składniki:

1 jajko
1 szklanka mąki
500 ml mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
odrobina wody mineralnej

Naleśniki: zmiksować wszystkie składniki ciasta na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Składniki nadzienia:

450 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
4 łyżki nasion słonecznika

Wyłożyć na patelnię mrożony szpinak i trzymać na małym ogniu. Kolejno dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Gotować jeszcze przez chwilę, a następnie gotowym farszem smarować naleśniki i zawijać w trójkąty.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD