Panna cotta
Panna cotta to prosty włoski deser ze śmietany. Można go podawać z płatkami migdałowymi, owocami, bitą śmietaną i słodkimi sosami.
Ten rodzaj deseru pochodzi z północnych Włoch. Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, mogą to być wanilia, mus owocowy, skórka cytrynowa, a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu, otrzymaną babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera najczęściej owocami oraz sosem owocowym.
Składniki:
1/2 litra śmietany 18%
100g cukru
1 laska wanilii
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
płatki migdałowe i bita śmietana do dekoracji
Śmietanę wlać do garnka, dodać cukier i przeciętą laskę wanilii. Gotować 10 minut na małym ogniu, mieszając. Pod koniec gotowania dodać skórkę otartą z pomarańczy. Następnie należy wyjąć laskę wanilii, wydrążyć ziarenka i wrzucić je do śmietany. Żelatynę namoczyć, dodać do gorącej śmietany i mieszać, aż się rozpuści. Wlać deser do miseczek. Gdy przestygnie, przykryć talerzykami i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Aby wyjąć deser, należy odwrócić miseczkę i delikatnie wytrząsnąć zawartość na talerzyk.