Wegańska czekolada


images3 Wegańska czekolada

(fot. gstatic.com)

Sprawdźcie przepis na zdrową czekoladę. Weganin nie spożywa mięsa, a także pokarmów pochodzących od zwierząt. 

Składniki:

1 szklanka organicznej mąki pełnoziarnistej na ciasto
1 szklanka mąki migdałowej. 
2 szklanki cukru organicznego 
1 szklanka niesłodzonego kakao w proszku 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka soli 
1 szklanka wody 
1 szklanka oliwy z oliwek „extra virgin” 
1-2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii. 
4 szklanki surowego szpinaku 
pół szklanki ciemnej czekolady.

Wskazówki:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni . W dużej misce wymieszaj suche składniki. Umieść składniki mokre ze szpinakiem w mikserze i miksuj dotąd, aż staną się płynne. Wymieszaj mokre składniki z suchymi. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, dodaj kawałki czekolady. Wyłóż składniki równomiernie na 9×13-calowej patelni do pieczenia i piecz od 40 do 45 minut. Sprawdzaj czy ciasteczka są gotowe wykałaczką.

Wartości odżywcze jednej porcji: 222 kcal, 12,3 g tłuszczu (2,3 g nasyconych), 29.6 g węglowodanów, 2,1 g białka, 2,3 g błonnika, 356 mg sodu).

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD