Wegańska czekolada
Sprawdźcie przepis na zdrową czekoladę. Weganin nie spożywa mięsa, a także pokarmów pochodzących od zwierząt.
Składniki:
1 szklanka organicznej mąki pełnoziarnistej na ciasto
1 szklanka mąki migdałowej.
2 szklanki cukru organicznego
1 szklanka niesłodzonego kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
1 szklanka oliwy z oliwek „extra virgin”
1-2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii.
4 szklanki surowego szpinaku
pół szklanki ciemnej czekolady.
Wskazówki:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni . W dużej misce wymieszaj suche składniki. Umieść składniki mokre ze szpinakiem w mikserze i miksuj dotąd, aż staną się płynne. Wymieszaj mokre składniki z suchymi. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, dodaj kawałki czekolady. Wyłóż składniki równomiernie na 9×13-calowej patelni do pieczenia i piecz od 40 do 45 minut. Sprawdzaj czy ciasteczka są gotowe wykałaczką.
Wartości odżywcze jednej porcji: 222 kcal, 12,3 g tłuszczu (2,3 g nasyconych), 29.6 g węglowodanów, 2,1 g białka, 2,3 g błonnika, 356 mg sodu).