Kocie języczki, czyli podłużne biszkopty


(fot. familie.pl)Kocie języczki. Langues de chat. Katzenzungen. Savoiardi. Ladyfingers. Niezależnie od nazwy, wszędzie robi się je tak samo.

Te podłużne biszkopciki świetnie nadają się do tiramisu i charlotty, do sernika na zimno, do maczania w kawie, a także do wyjadania bitej śmietany z miseczki. Są to łatwe do zrobienia ciastka, które pasują do wszystkiego.

Składniki:

5 białek
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
Odrobina esencji waniliowej lub ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki

Ubić białka na pianę. Dodać 2 łyżki cukru, ubijać dalej, aż piana będzie sztywna i lśniąca i nie będzie w niej kryształków cukru. Żółtka utrzeć z wanilią i resztą cukru na puszysty, jasny kogel-mogel. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Połowę piany z białek dodać do kogla-mogla i bardzo delikatnie mieszać. Wsypać mąkę z proszkiem, dalej leciutko mieszając. Następnie dodać resztę piany z białek i mieszać jeszcze chwilę – cały czas delikatnie, aby masa biszkoptowa nie opadła. Rozgrzać piekarnik do 180. stopni Celsjusza. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy, nałożyć na niego końcówkę z dużą okrągłą dziurką. Szprycować na natłuszczoną, a jeszcze lepiej wyściełaną pergaminem. Ciastka powinny mieć długość palca i szerokość dwóch palców. Piec 6 minut, obserwując ciastka. Kiedy końce zaczną się rumienić, savoiardi są gotowe.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD