Czekolada na lato?


(fot. wyborcza.pl)

(fot. wyborcza.pl)

Gorzka czekolada jest zdrowym słodyczem gdy zawiera powyżej 70% kakao – twierdzą dietetycy.

Zawiera flawonoidy, które w czasie opalania chronią skórę przed promieniami UV, co nie znaczy, że jedząc czekoladę należy, idąc na plażę, zapomnieć o kremie ochronnym. Spowalnia trawienie wywołując uczucie sytości, jemy mniej i nie tyjemy. Zamiast kosza piknikowego, zabieramy nad wodę czekoladowe tabliczki. Jedzenie czekolady powoduje wytwarzanie w organizmie serotoniny, hormonu szczęścia. Wpływa też pozytywnie na pamięć, hamując jej utratę. A antyoksydanty zawarte w ciemnej czekoladzie chronią przed starzeniem. Z tych niewielu informacji nasuwa się jeden wniosek. Czekolada najlepsza, szczególnie latem. Pomoże ochronić przed słońcem, utrzyma w ryzach nasz apetyt, poprawi nasze samopoczucie. Pozwoli lepiej zapamiętać letnią przygodę, gdyby się taka zdarzyła.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD