A może by tak sushi?


21126 496982380357166 2080871473 n 300x199 A może by tak sushi?

(fot. facebook.com)

Sushi składa się głównie z ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz wszystkimi dodatkami na jakie macie ochotę.

Jemy oczami – to chyba wiedzą wszyscy. Lubimy kiedy na talerzu jest zdrowo i kolorowo. Kiedy składniki są odpowiednio dobrane i możemy cieszyć zarówno podniebienie jak i oczy. Skoro tak na pewno zasmakujecie się w japońskiej potrawie, która składa się głównie z ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz wszystkimi dodatkami na jakie macie ochotę. Istnieją oczywiście warianty wegetariańskie które zamiast ryby oferują awokado, ogórka, tykwę czy omlet (albo wszystko razem :)) Najważniejsze w sushi są algi to dzięki nim formujemy ruloniki, które potem tniemy na kawałeczki. A oto krótka ściąga z rodzajami sushi jakie można zamówić w japońskiej restauracji:

1. Na początek najbardziej popularne maki jest to ryż wraz z dodatkami ułożony na wodoroście nori, który za pomocą bambusowej matki zostaje zawijany w ruloniki. Wodorosty okrywają wszystkie składniki.
2. Nigiri jest to ryż uformowany dłonią w łezkę, a na nim kładzie się jeden rodzaj ryby (np. łosoś) lub owocu morza (krewetka)
3. Hosomaki najkrócej mówiąc jest to mniejsza wersja maki. Podobnie jak w przypadku maki rozkładamy ryż na wodoroście i dodajemy jeden składnik np. ogórek. Zawijamy wszystko na bambusowej matce – tak powstają malutkie hosomaki.
4. Uramaki są kolejną odsłoną sushi-maki.  W przypadku maki składniki zawijane są w algi natomiast Uramaki są odwrócone – wodorosty i składniki zawinięte są do środka, a na zewnątrz mamy ryż.

I jeszcze jedno nie zapomnijcie o wasabi, imbirze, zielonej herbacie i sosie sojowym! Bez nich sushi nie istnieje!

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD