Witaminowy „śmietnik”
Mając latem nieograniczony dostęp do warzyw i owoców korzystajmy z niego. Dla zdrowia, urody i smaku.
Zamiast zwykłej jajecznicy, proponuję niezwykłą mieszankę. Ulubione danie mojego przyjaciela. Ja także byłam zachwycona.
Składniki:
2 jajka
4 pomidory
1 papryka
1 cebula
2 jabłka
1 ogórek mały lub pół dużego
1 gruszka
kilka śliwek
olej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę wypestkować, pokroić w paseczki. Jabłka, ogórki i gruszki pokroić w plasterki. Wypestkować śliwki i pokroić na części. Cebulę pokrojoną w plasterki przeszklić na oleju, dodać kolejno: paprykę, pomidory, jabłka, ogórek, gruszkę, śliwki. Posypać solą i pieprzem. Dusić do miękkości wszystkich składników. Rozbić jajka z łyżeczką wody, zalać mieszankę owocowo-warzywną i wymieszać. Przysmażyć aż do ściągnięcia jajek. Do tego pieczywo, może być, na przykład, maślana bułeczka. Palce lizać!
Smacznego!