Witaminowy „śmietnik”


jajecznica z natka 1 1400 620x412 300x199 Witaminowy śmietnik

(fot. jamiprzepisy.pl)

Mając latem nieograniczony dostęp do warzyw i owoców korzystajmy z niego. Dla zdrowia, urody i smaku.

Zamiast zwykłej jajecznicy, proponuję niezwykłą mieszankę. Ulubione danie mojego przyjaciela. Ja także byłam zachwycona.

Składniki:

2 jajka
4 pomidory
1 papryka
1 cebula
2 jabłka
1 ogórek mały lub pół dużego
1 gruszka
kilka śliwek
olej
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę wypestkować, pokroić w paseczki. Jabłka, ogórki i gruszki pokroić w plasterki. Wypestkować śliwki i pokroić na części. Cebulę pokrojoną w plasterki przeszklić na oleju, dodać kolejno: paprykę, pomidory, jabłka, ogórek, gruszkę, śliwki. Posypać solą i pieprzem. Dusić do miękkości wszystkich składników. Rozbić jajka z łyżeczką wody, zalać mieszankę owocowo-warzywną i wymieszać. Przysmażyć aż do ściągnięcia jajek. Do tego pieczywo, może być, na przykład, maślana bułeczka. Palce lizać!

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD