Zasadził dziadek w ogrodzie rzepkę


(fot. gstatic.com)

(fot. gstatic.com)

Ta, trochę zapominana roślina, nie uchodzi może za przysmak kulinarny, ale ma wiele właściwości pomocnych dla zdrowia i urody.

Ugotowaną bulwę możemy zastosować jako maseczkę na twarz przeciw trądzikowi i wypryskom. Wywar z liści pomaga w walce z łupieżem i przetłuszczaniem się włosów. Wzmacnia je i zapobiega wypadaniu. Jedzenie rzepy zapobiega chorobom skóry. Zawiera dużo witamin z grupy B i witaminę C. Wzmacnia oporność organizmu, zapobiega anemii, łagodzi bóle stawów, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wzmacnia układ rozrodczy. Syrop z dodatkiem soku z rzepy ma też działanie wykrztuśne.

Należy do rodziny kapustowatych. Jej uprawę potwierdzają już znaleziska neolityczne. Znana i uprawiana w starożytnych czasach. Indie, Grecja, Cesarstwo Rzymskie korzystały z jej wspomagających mocy. My także możemy korzystać. Zachęcam do spróbowania.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD