Portugalia kawą i winem pachnąca.


decanting port wine 2003567104502e6ff690da3 300x115 Portugalia kawą i winem pachnąca.

(fot. taylor.pt)

Kuchnia portugalska jest bardzo prosta, większość smaków opiera się na oliwie z oliwek, czosnku i zeszklonej cebulce. Słyną także z pysznych i niezbyt skomplikowanych deserów oraz wytwornego wina i pysznej kawy.

Przyjeżdżając do Portugalii po prostu są rzeczy, których musisz spróbować! Bez tego nie możesz powiedzieć, że poznałaś smak tego kraju.

Po pierwsze Porto – wino, pochodzące właśnie z tego miasta. Czerwone, słodkie, pyszne. Ale uważaj! To nie jest tylko wino, zawiera ono więcej alkoholu niż przeciętny trunek z tej półki (Wino czerwone zawiera normalnie ok. 7 % alkoholu podczas gdy Porto zawiera go aż 20 %). Oprócz wyśmienitego smaku ma ono za sobą bardzo interesującą historię. Podczas wojny pomiędzy Francją i Wielką Brytanią, Brytyjczycy pozbawieni francuskich trunków, zdecydowali się na zakup wina od Portugalczyków. Portugalczycy przewozili swoje wyroby na statkach, jednak jeden transport przeciągnął się w czasie i wino zaczęło się psuć. Portugalczycy chcąc ratować sytuację dodali do beczek z winem brandy, które za pomocą alkoholu zatrzymało proces fermentacji i wzmocniło smak wina. Po dotarciu wina do Wielkiej Brytanii tamtejsi kupcy zachwycili się jego smakiem i kupowali Porto tylko w takiej kombinacji ze zwiększoną ilością alkoholu.

Po drugie  Salami – polakom kojarzy się przede wszystkim z mięsem. W Portugalii jest to deser. Składa się głównie z kakao i kruszonych biszkoptów. Jest to ciastko, które nie wymaga pieczenia – wykonuje się je z jajek, kakao, biszkoptów i rozpuszczonego masła. Po 2 godzinach w lodówce mamy najsmaczniejszy i najprostszy portugalski deser.

Po trzecie Pastel de nata małe tartaletki, które najbardziej smakują na Belém w Lizbonie. Ciastko na cieście przypominającym francuskie z kremem budyniowym z jajek podawane z cukrem waniliowym i cynamonem. Bardzo często podawane na ciepło.

Jak mamy już Pastel de nata to oczywiście nie może zabraknąć małej czarnej. Mowa tu oczywiście o espresso. Na próżno szukać w Portugalii kawy latte, mochaccino czy innej  wersji kawy z bitą śmietaną. Jak kawa to tylko czarna, ewentualnie z mlekiem i dużą ilością cukru. Takie to słodkie państwo.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD