Ciepło, cieplej, gorąco, upalnie!


(fot. milionkobiet.pl)

(fot. milionkobiet.pl)

Za oknami słońce, jest ciepło i wydaje się, że lato zadomowiło się u nas już na dobre. Wraz z wzrastającą temperaturą szukamy przepisów na chłodne napoje, zupy i desery.

Nic tak jednak dobrze nie ochładza jak lody. Smaczne mleczne z czekoladą i te dietetyczne sorbety z owocami. Jeżeli posiadasz w domu zamrażarkę, możesz w kilka minut za pomocą ulubionych owoców, jogurtu, mleka lub soku wyczarować swoje ulubione kombinacje.

Sorbety możemy wykonać z każdego soku lub nektaru. Do pojemniczków na lody (ja w tym celu używam opakowań po jogurtach) wsypujemy troszkę owoców (np. truskawki, maliny, banan, kiwi itd.) nie może być za dużo bo później po wyjęciu z formy lody mogą nam się połamać. Całość zalewamy sokiem i wstawiamy do zamrażarki czekając na efekt. Lody ze śmietaną to już wyższa szkoła jazdy i aby wyszły nam naprawdę dobre i kremowe musimy poświęcić im trochę czasu. Przedstawiam wam przepis na lody śmietanowe o smaku czekoladowym :

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka
  • 150 g czekolady
  • 100 g cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 3 żółtka

Mleko wraz z czekoladą i kakao zagotowujemy w garnuszku. Następnie tak przygotowaną masę studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu, aż uzyskamy gładką i puszystą konsystencję. Dodajemy ostudzoną czekoladę z mlekiem i całość dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem do czekoladowego raju jest przelanie wszystkiego znów do garnuszka i podgrzewanie na małym ogniu aż płyn zacznie gęstnieć. Gdy masa nabierze objętości zdejmujemy garnuszek z palnika i czekamy do całkowitego ostudzenia. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i dodajemy ją do zimnej masy czekoladowej, ciągle delikatnie mieszając.

Przelewamy lody  do pojemnika (jest to porcja na ok. 1 litr lodów)  i wstawiamy do  zamrażalnika na ok. godzinę. Po tym czasie  należy lody wyjąć  i za pomocą miksera – miksować przez chwilę na średnich obrotach. Ponownie umieszczamy w zamrażalniku i po godzinie powtarzamy czynność z miksowaniem. Tak przygotowane lody pozostawiamy w zamrażalniku na noc, a następnego dnia zachwycamy się ich smakiem.

Mała wskazówka odnośnie nakładania lodów :

Aby lody łatwiej było nabierać na łyżkę należy wcześniej umieścić ją na kilka sekund w gorącej wodzie. Pomaga to lodom rozpuszczać się leciutko przy zetknięciu z metalem i tym samym łatwiej się  nabierają.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD