Czekoladowa mięta


Mentha x piperita Chocolate 7 300x240 Czekoladowa mięta

(fot. dobrytarot.pl)

W upalne dni lata niesie orzeźwienie, ale także wspomaga trawienie.

Niby ta sama, ale jednak inna. O lekko brązowych liściach i zapachu będącym połączeniem mięty i czekolady. Można dodać ją zarówno do herbaty, jak i do czekolady. W obu przypadkach nada napojowi niepowtarzalny smak i aromat. Posłużyć też może jako dodatek do sosów, sałatek, do mięsa, a nawet deserów.

Szybko się rozrasta i ładnie komponuje się z innymi roślinami, także z innymi gatunkami mięty. Posadzona w doniczce ozdobi parapet lub balkon. Łatwa w uprawie i mrozoodporna, przez co nie przysparza problemów i nawet laik potrafi ją hodować. Oprócz wartości zdobiących, ma wartości lecznicze. Szczególnie przy zaburzeniach trawiennych i schorzeniach wątroby. Jednym słowem, warto  spróbować przygody z miętą – czekoladową!

Nacieszymy oczy, zgasimy pragnienie i poprawimy trawienie. A wszystko to z jednej doniczki.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD