Ludwiku do rondla


(fot. metromsn.gazeta.pl)

(fot. metromsn.gazeta.pl)

Marchewka i cynamon. Mężczyzna potrafi! Takie tanie i szybkie danie z kuchni mojego przyjaciela. Sezon marchewkowy w pełni, ziemniaków też nie brakuje. Cynamon zawsze dostępny.

Placki marchwiowo-ziemniaczane

Składniki:

2 marchwie
2 ziemniaki
1 cebula
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
pół łyżeczki cynamonu
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć i odcisnąć, cebulę i marchew zetrzeć na tarce z większymi oczkami. Połączyć składniki, dodając mąkę ziemniaczaną, jajko, cynamon i sól (do smaku). Dokładnie wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i nakładać przygotowaną masę. Najlepiej po czubatej łyżce, rozciągając na placek. Jednorazowo można włożyć trzy, cztery placki, zależy od wielkości patelni. Smażyć na każdej stronie około 3 minuty. Zdejmować na papierowe ręczniki lub sitko. Mogą być podawane świeże, odgrzewane lub na zimno posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem jogurtu albo śmietany.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD