Co nam dała Matka Natura – Kapary (cierniste)


images2 Co nam dała Matka Natura   Kapary (cierniste)

(fot. gstatic.com)

Roślina blisko spokrewniona z kapustą. Kwitnie tylko jeden dzień zaczynając od rana, a już po południu powstaje owoc. Popiół ze spalonych korzeni tego krzewu może być wykorzystany jako źródło soli.

Przyprawą są pąki kwiatowe, konserwowane w winie albo occie, bądź oliwie, które są lekko pikantne i słodko-kwaśne, taka mieszanka musztardy i czarnego pieprzu. Ale także marynowane owoce mają zastosowanie w kuchni. Szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej, włoskiej, razem z oregano, bazylią i oliwkami. Używa się ich do sałatek rybno-mięsnych, przyrządzania marynat, majonezów, do zimnych mięs i sosów. Zawierają dużą ilość przeciwutleniacza.

Medycyna ludowa traktowała kapary jako lek pomocny na wzdęcia i reumatyzm. Używano ich także do leczenia impotencji u mężczyzn.

images21 Co nam dała Matka Natura   Kapary (cierniste)

(fot. gstatic.com)

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD