Ptasie mleczko – pyszny deser?
Nie mamy czasu, ale ochotę na coś słodkiego? Pomiędzy odkurzaniem, a wieszaniem prania możemy przygotować mały deser. Po skończonej pracy będzie do kawy, jak znalazł! Ptasie mleczko.
Składniki:
2 galaretki – smak według własnego uznania
1 szklanka mleka skondensowanego, niesłodzonego
Wykonanie:
Jedną galaretkę rozpuścić, zmniejszając ilość wody przewidzianej w przepisie do trzy czwarte szklanki. Pozostawić do wystudzenia. Gdy zacznie gęstnieć dolewać powoli mleko (najlepiej schłodzone) i miksować lub ubijać trzepaczką, aż do powstania sztywnej piany. Rozłożyć do pucharków, wstawić do lodówki. Drugą galaretkę rozpuścić w przepisanej ilości wody. Gdy osiągnie konsystencję kisielu rozłożyć do pucharków na piankę. Wstawić ponownie do lodówki. Posypać tartą gorzką czekoladą.
Smacznego!