Co nam dała Matka Natura – trawa cytrynowa
Cymbopogon citratus, palczatka cytrynowa to zioło należące do rodziny wiechlinowatych. Spotkać ją możemy w Brazylii, Meksyku, na wyspach Morza Karaibskiego. W Polsce mało znana.
Bardzo popularna przyprawa w kuchni południowo azjatyckiej. Może być dodatkiem do marynat, sałatek, curry, potraw z rusztu czy zup. Zawiera olejki lotne; cytral, mircen, dzięki czemu ma specyficzny smak, i aromat, zbliżony do cytryny z domieszką imbiru, ale nie jest kwaśna. Najbardziej aromatyczna jest bulwa. Kupić palczatkę można mieloną, suszoną, w zalewie i bardzo rzadko świeżą, którą można też zamrozić.
Nie jest dekoracyjna i w Polsce nie da się uprawiać jej cały rok na działce, ale można w pojemniku i trzeba chronić przed mrozem, albo w doniczce na parapecie.
Roślina wykorzystywana jest także w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym.