Magiczna moc owsianki
Każda z nas pamięta swoje dzieciństwo, czas beztroski, zabawy, a jedyną rzeczą, która zaprzątała nasze myśli to jak spędzić czas, na podwórku, a może w domu grając w swoją ulubioną grę.
W tym czasie nasza wyobraźnia pracowała na najwyższych obrotach. W tym pomagały nam przede wszystkim bajki.
Czemu akurat nawiązuję do dzieciństwa, chociaż głównym tematem ma być owsianka? Już wyjaśniam. Gdy pierwszy raz moja mama przeczytała mi bajkę pt. „Złotowłosa i trzy misie” zachwycona główną bohaterką, postanowiłam być taka jak ona. Dlatego też, chciałam spróbować owsianki. Może komicznie to brzmi, ale przecież miałam wtedy tylko siedem lat. Nawiązując, obiecałam sobie, że już nigdy jej nie zjem, przecież była taka nie dobra. Teraz, obserwując ludzi, zauważyłam, że to właśnie płatki owsiane kojarzą się z dzieciństwem, a tym samym są odbierane stereotypowo.
Moja przygoda z owsianką zaczęła się trzy lata temu, właśnie wtedy postanowiłam zdrowo się odżywiać, a tym samym stracić kilka kilogramów. Znasz to? Przecież każda z nas chce czuć się dobrze w swoim ciele, nosić rozmiar ubrań jak najmniejszy. Ale wszystko nie przychodzi z dnia na dzień. Trzeba ciężko pracować na wymarzone efekty.
Przeglądałam wiele stron internetowych z poradami, jak zmienić swoje zwyczaje żywieniowe. Oczywiście pięć posiłków to standard. Ale nie o tym mowa. Chciałabym was przekonać o cudownej mocy owsianki.
Cała tajemnica kryje się w owsie, który bogaty jest w cenne składniki. Danie zawiera mało kalorii, ponieważ w jednej porcji tylko 111 kcal, ale nie tylko takie korzyści niesie za sobą owsianka. Przede wszystkim chroni nasze serce, obniżając poziom cholesterolu, przeciwdziałając w ten sposób tworzeniu się zakrzepów we krwi. Nie zapominajmy również o witaminach, takich jak A i E. Te wpływają korzystnie na naszą skórę oraz wzrok.
Zaczynając dzień od owsianki, nie tylko będziemy mieć siłę na poranne obowiązki, ale również nie będziemy odczuwać głodu przez co najmniej 4 godziny. Wiadomo, monotonia jest zła, ale głowa do góry. Jest wiele przepisów, które urozmaicają nam posiłek. Wrzucam jeden z moich ulubionych i mam nadzieje, że was przekonałam.
Składniki:
– płatki owsiane (2 łyżki)
– płatki żytnie (2 łyżki)
– jabłko
– rodzynki
– cynamon
– mleko
– woda
Przygotowanie:
Płatki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na palnik. W międzyczasie kroimy jabłko na dużą kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy rodzynki. Jak woda z płatkami zacznie wrzeć to wyłączamy, aby nie zrobiła się papka. Dodajemy płatki do miski z jabłkiem, wlewamy mleko i posypujemy cynamonem.