Pyszne placuszki z dyni
Są niezwykle zdrowe i łatwe w przygotowaniu. To doskonałe danie na lekki obiad czy jesienny podwieczorek. Oto prosty przepis na placuszki:
Składniki:
– około 700g. miąższu z dyni
– 2 jajka
– 150 g. mąki
– 2 cebule,
– 6 ząbków czosnku
– przyprawy: szczypta soli, pieprzu, kminku, chilli, łyżeczka kurkumy.
Uwagi:
– czas przygotowania około 3 min.
– należy podawać z sosem czosnkowym lub śmietaną.
Przygotowanie:
Miąższ dyni oraz cebulę rozdrobnić blenderem lub zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać przyprawy, jajo, mąkę, sezam. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju rozprowadzać po dużej łyżce ciasta, smażąc cienkie placki.
SMACZNEGO!