Zastąp sól zdrowszą przyprawą
Sól długo była uważana za jeden z podstawowych składników ludzkiej diety oraz składu produktów. Jest jednak niezdrowa, jej nadmierne spożycie może prowadzić między innymi do wzrostu ciśnienia krwi. Czym więc zastąpić tego szkodnika?
Przeciętny Polak zjada codziennie ok. 12-15 g soli zamiast 5 g zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia (jest to płaska łyżeczka). Jemy sól jednak dosyć nieświadomie, ponieważ często jest przed nami ukrywana – między innymi w pieczywie, wędlinach, serach, konserwach, mieszankach przypraw i gotowych daniach.
Nie musimy oczywiście całkowicie rezygnować z spożywania soli, ale jemy jej zdecydowanie za dużo. Czym więc zastąpić sól kuchenną?
Najkorzystniejsze dla naszego zdrowia są zioła. Są nie tylko smaczne, ale i pełnią inne funkcje – np. wspomagają pracę wątroby. Doskonała do dań mięsnych i warzywnych jest bazylia. Należy jednak pamiętać, by posypać danie bazylią już po przygotowaniu. Jeśli dokonamy tego wcześniej, w wysokiej temperaturze może stracić swoje cenne właściwości.
Oprócz tego, dobrym pomysłem jest użycie również kolendry, tymianku. Zioła mogą być podawane również w formie suszonej. Można zacząć używać czosnku, cebuli lub imbiru.