Niepozorny chrzan


chrzan 297x300 Niepozorny chrzan

(fot. zdrowieznatury.blox.pl)

Jest nieodłącznym dodatkiem na wielkanocnym stole. Bez niego nie może się obejść biała kiełbasa i jajka. Chrzan, bo o nim właśnie mowa, oprócz wyrazistego smaku, posiada  wiele witamin.

Chrzan łatwo daje się przechowywać i jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, sole mineralne: wapń, potas, fosfor, enzymy. Dawniej dodawano go do potraw przez cały rok. Dlatego, że ta ostra i aromatyczna przyprawa ma działanie bakteriobójcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych, co jest istotne, kiedy jemy potrawy ciężkostrawne, wędzone i tłuste. Teraz nie jest to tak popularna roślina. Starajmy się to zmienić. Warto jeść chrzan kilka razy w tygodniu, jako dodatek, np. do dań mięsnych. To dobre rozwiązanie, zwłaszcza zimą, gdy nasza odporność spada.

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD