Już nie taki straszny szpinak


szpinak cannelloni 163600 L Już nie taki straszny szpinak

(fot. imworld.aufeminin.com)

Zmora dzieciństwa? Już nie! Od dziś szpinak będzie się nam kojarzył z soczyście zieloną barwą i niepowtarzalnym smakiem i mnóstwem witamin.

Oto prosty i szybki sposób na pyszne danie ze szpinakiem:

Składniki:

  • rurki cannelloni 24 sztuki
  • liście szpinaku lub mrożonego 800 g
  • serek ricotta 500 g
  • 3 ząbki czosnku
  • ser cheddar
  • beszamel
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa

Składniki na sos beszamel:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • pół litra mleka
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Do garnka dodajemy masło oraz mąkę i wlewamy trochę mleka. Mieszamy składniki na gładką masę. Wlewamy resztę mleka i gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i dodajemy sok z cytryny. 

Do drugiego garnka wsypujemy mrożony szpinak i doprowadzamy do odparowania wody. Następnie dolewamy 2 łyżki oliwy i dosypujemy rozgnieciony czosnek. Odstawiamy z ognia i dorzucamy ricottę, mieszamy i doprawiamy.

Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy 1/4 sosu beszamel, a następnie nadziewamy cannelloni szprycką lub łyżką i układamy jedno przy drugim. Na koniec polewamy pozostałym sosem, a następnie ścieramy ser cheddar przykrywając całkowicie rurki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C na 30 min.

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD