Już nie taki straszny szpinak
Zmora dzieciństwa? Już nie! Od dziś szpinak będzie się nam kojarzył z soczyście zieloną barwą i niepowtarzalnym smakiem i mnóstwem witamin.
Oto prosty i szybki sposób na pyszne danie ze szpinakiem:
Składniki:
- rurki cannelloni 24 sztuki
- liście szpinaku lub mrożonego 800 g
- serek ricotta 500 g
- 3 ząbki czosnku
- ser cheddar
- beszamel
- przyprawy: sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
Składniki na sos beszamel:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- pół litra mleka
- mielona gałka muszkatołowa
- sól i pieprz,
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Do garnka dodajemy masło oraz mąkę i wlewamy trochę mleka. Mieszamy składniki na gładką masę. Wlewamy resztę mleka i gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i dodajemy sok z cytryny.
Do drugiego garnka wsypujemy mrożony szpinak i doprowadzamy do odparowania wody. Następnie dolewamy 2 łyżki oliwy i dosypujemy rozgnieciony czosnek. Odstawiamy z ognia i dorzucamy ricottę, mieszamy i doprawiamy.
Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy 1/4 sosu beszamel, a następnie nadziewamy cannelloni szprycką lub łyżką i układamy jedno przy drugim. Na koniec polewamy pozostałym sosem, a następnie ścieramy ser cheddar przykrywając całkowicie rurki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C na 30 min.